Eksamens- og Præstationsangst:

1 - Radioudsendelse på "P1 - tankevækkende radio".
   
 Interview med Susanne Master, om hvordan man behandler eksamensangst og præstationsangst
     Apropos ... Bange og behandling
(åbner i nyt vindue) Varighed 27 min.
 

2 - Uddrag af artikel i ALT for damerne.
  
  Interview med Psykolog Susanne Master

  • Præstationsangst kan helbredes, men det kræver, at du bliver bevidst om, hvordan du programmerer dig selv til fiasko. Hjertet galopperer, munden er tør, halsen snører sig sammen, og hjernen slår fra. Pludselig kan du ikke sige en lyd. Præstationsangst har lagt sin klamme hånd over dig. Situationen er velkendt for mange. Hver dag sidder der folk i mødelokaler og på arbejdspladser, som har det rædselsfuldt, fordi de frygter at komme i centrum. De får det skidt, fordi de føler, de skal præstere, dømmes og vurderes af andre, og det sætter gang i en indre negativ dialog, erindringer eller forestillinger, som blokerer, siger privatpraktiserende psykolog Susanne Master. Hun underviser i teknikker til at reducere præstationsangst. Hvor mange, der slås med problemet, ved ingen. Dog viser undersøgelser, at eksamensangst er et problem, som er steget de seneste ti år.
     
  • Lavt selvværd er fællesnævner. Folk kan have præstationsangst af forskellige årsager, men bag problemet gemmer sig ofte en manglende tro på sig selv. Men mennesker med højt selvværd kan også blive ramt af angsten.
    Den klassiske fællesnævner er, at de mangler selvtillid og har et lavt selvværd. De tænker om sig selv, at de ikke duer, og de frygter at andre vil se negativt på dem. Derfor blive de sårbare overfor situationer, hvor de skal præstere noget, forklarer Susanne Master. Særligt perfektionistiske mennesker kan få præstationsangst, fordi de har et idealbillede af sig selv som dygtige og perfekte. De frygter at blive afsløret som en almindelig, sårbar person med svagheder.
    Deres ambitionsniveau er for højt i forhold til, hvem de egentlig er. De har brug for mere accept af deres egne svage og stærke sider, så de kan leve med ikke altid at være nummer et. Mennesker, der altid har haft det frit med at skulle præstere, kan også pludselig rammes af angst. Der skal bare en enkelt dårlig oplevelse til, for at angsten bider sig fast. Det kan være en eksamen, der går skidt eller en situation på arbejdspladsen, hvor de skal fremlægge noget fagligt stof. den ene oplevelse af nederlag bliver selvforstærkende, så de tror, det kan ske igen og det gør dem nervøse.
  • Mange årsager til angsten. Fortrængt frygt fra barndommen kan også dukke op til overfladen og udløse præstationsangst i stressede situationer.
    For andre kan årsagen være, at de som børn har lært, at ros er noget man får for sine præstationer og ikke for, hvem man er.
    De oplever, at hele deres person bliver vurderet til eksamen og ikke blot deres faglige præstation.
    For dem er det et spørgsmål om at blive elsket eller forkastet, så der er meget på spil, siger Susanne Master.
    Ubearbejdede følelser kan for nogle være dråben, der i en presset situation får bægeret til at flyde over. en person, der altid har klaret sig godt til eksamen og i karrieren, kan pludselig en dag føle præstationsangst i en situation på sit arbejde, som hun normalt klarer uden problemer.
    Hvis ubearbejdede følelser i forbindelse med en skilsmisse eller sygdom i familien presser sig på, kan følelsen tilfældigt blive koblet på en situation, hvor du skal præstere.
    Præstationsangst kan også opstå hos mennesker, der er uvante med at være i fokus. For dem er det blot et spørgsmål om at øve sig, indtil de bliver fortrolige med situationen. Det er vigtigt at få talt den ubehagelige oplevelse igennem, så præstationsangsten ikke vender tilbage, siger Susanne Master.
  • Lær at tænke positivt. Du behøver ikke leve med præstationsangst. Heller ikke selv om du er hårdt ramt. Første skridt mod "helbredelsen" er at blive bevidst om de negative tanker og billeder, du har i dit hoved, når angsten løber af med dig. Det er nemlig der, frygten får sin næring. Uden de negative tanker og billeder ville du ikke føle ubehag. Måske tænker du, at du dumper til eksamen, eller at kollegerne synes, du virker dum og uvidende. Du ser måske en bestemt situation for dit indre blik, hvor det gik galt. Eller du forestiller dig, hvor galt det kan gå i en kommende situation. De mange negative tanker, erindringer og forestillinger skaber en negativ og selvforstærkende spiral, som spænder ben for dig. Først når du har gjort dig klart, hvordan du programmerer dig selv til fiasko, kan du stoppe angsten. Du skal kende din egen indre negativ dialog, så du kan erstatte de negative tanker med positive. Fidusen er at tale sig selv i positive vendinger: "Jeg kan mit stof. Jeg består." Psykolog Susanne Master anbefaler at kombinere de positive tanker med afspænding og visualisering. Du kan f.eks. købe en cd med afspændingsmusik, og når du er afspændt, kan du selv prøvet at visualisere

    Visualiseringen handler om at danne billeder i dit hoved af, hvordan det går dig godt i de situationer, du normalt ville rygte. 0-15 sekunders positive billeder af dit indre billede kan være nok.
    Det handler først og fremmest om at tro på, at det kan lade sig gøre. Dernæst skal du arbejde målrettet og positivt med dig selv frem til den dag, du skal præstere. På den måde bygger du en positiv forventning og adfærd op, så du kan styrke din tro på, at du kan klare det. De fleste kan nå langt ved selvhjælp, men hos nogle er præstationsangsten med tiden blevet så voldsom, at de bør søge hjælp hos en psykolog. Sidder du med en enkeltstående angstoplevelse, der har rystet dig, bør du også få snakket med en professionel.